Oferta dla Twojej Firmy
19 września 2020
Czy witamina D wykazuje pozytywne korzyści dla naszego organizmu podczas wzmożonej aktywności fizycznej?
Jakie są jej główne zalety?
Przedstawiamy zalety witaminy D w pigułce:
- Przyczynia się do zwiększenia odporności poprzez wspomaganie układu immunologicznego.
- Przyspiesza wchłanianie się wapnia, który jest podstawowym składnikiem budulcowym kości, a więc warunkuje prawidłowy wzrost i budowę kości zwiększając przy tym siłę i masę mięśni szkieletowych.
- Wspomaga przekaźnictwo nerwowe, a więc pracę układu nerwowego i mięsniowego.
- Wpływa na wydzielanie serotoniny tzw. hormonu szczęścia zmniejszając ryzyko wystąpienia depresji.
- Wpływa na poprawę jakości i długości snu, a więc przyspiesza proces regeneracji organizmu.
- Reguluje ciśnienie krwi, zwiększając wydolność organizmu.
Problem niedoboru witaminy D występuje zarówno u osób starszych po 50 r. życia, jak i u młodych. Istnieje znaczące ryzyko kontuzji oraz urazów przy stwierdzonym niedoborze tej witaminy.
Wykazano jednak, iż iż regularne jej przyjmowanie niezależnie od wieku przyspiesza proces odbudowy układu kostnego.
Co ciekawe regularna suplementacja wraz z treningiem wytrzymałościowym wspomaga również redukcję tkanki tłuszczowej wiscelarnej tzw. trzewnej, która otacza narządy wewnętrzne np. serce, wątrobę oraz nerki. Stanowi ona amortyzację i ochronę organów. Jej wzrost spowodowany jest m.in. poprzez złe nawyki żywieniowe, dietę bogatą w tłuszcze trans oraz cukry proste.
Niski poziom tkanki tłuszczowej wisceralnej wpływa z kolei korzystnie na zmniejszone ryzyko występowania chorób metabolicznych takich jak: cukrzyca typu II, chorób serca w tym:miażdżycy czy też nadciśnienia.
Warto pamiętać, iż w naszym klimacie przy stosunkowo niedużej ilości przyjmowania słońca głównie sezon wiosenno-letni (synteza witaminy D na skórze nawet w 90%) zaleca się dodatkową suplementację witaminy D minimum 2000 jednostek.
W niektórych przypadkach np. przy niedoczynności tarczycy nawet 4000-5000j. przy jednoczesnej podaży witaminy K2 dla lepszego przyswojenia. Dodatkowa suplementacja wskazana jest również przy nietolerancjach pokarmowych czy zespole złego wchłaniania substancji wraz z pożywieniem.
Poza dodatkową suplementacją dobrym źródłem witaminy D są:
- nabiał w tym przetwory mleczne
- mięso
- tłuste ryby morskie (łosoś, śledź, dorsz)
- jaja
- grzyby Shiitake
- podroby zwierzęce
- oleje roślinne.